Varför handla catering till festen?

Många gånger hör jag folk säga att de inte handlar mat från restauranger till sin fest för att det blir för dyrt. Det blir billigare att handla själv menar man. Men tänk då igenom följande som måste göras om du skall laga maten själv.

1. Du ska planera vilken mat du ska ha till din fest, och ev skriva en inköpslista – tid ca 30 min.
2. Du ska åka iväg och handla maten, ev parkera bilen, gå runt i affären, åka hem med maten och packa upp den in i kylen – tid 1-2 timmar.
3. Du ska laga maten till festen – tid 1-2 timmar (beroende på hur många ni ska vara och på vad du ska bjuda naturligtvis).
4. Du ska göra iordning i köket och diska efter dig innan gästerna kommer – tid ca 1 timme.

Allt som allt tar detta således mellan 3,5 och 5,5 timmar. Skulle du nu roa dig med att multipicera detta med din normala timlön, dvs pengarna du tjänar på att göra det du troligen gör bäst och har betalt för att göra så kommer du upp i en kostnad på runt 350 kr (om du tjänar 20 000 kr i månaden) och runt 600 kr (om du tjänar ca 40 000 kr i månaden). Då räknade jag att hela proceduren tog ca 4,5 timmar.

Lägger du sedan till kostnaden för råvarorna till maten du ska laga på festen – ja då förstår du själv att argumentet att det är billigare att laga mat själv än att handla mat från restauranger eller cateringföretag inte håller… I alla fall är det inte så mycket billigare som man kan tro.

Att det är kul att laga mat själv, det är en annan sak. Då gör man det av den anledningen, att det är roligt och för vissa tom avslappnande.

Men vill man spara tid, och i på det sättet pengar, då är det smart att handla catering.

Etiketter:

Lämna en kommentar