Så fixar du festen – Adventsfika

Adventsdukning

Ha en vit duk på bordet

Låt basen i din adventsdukning vara vit. Mat, porslin och övriga attiraljer framträder mycket bättre då. Plocka undan ljusstakar, porslin och prydnader som är för färgstarka och plocka fram så mycket vitt du kan hitta. Använd gärna vita uppläggningsfat, vit duk (är ett måste!), vita tallrikar och vita skålar.

Duka i max tre färger

Duka i max tre färger – vitt och två färger till. Färg nummer två kanske är den du har på ditt porslin (om du inte har helt vitt porslin). Färg nummer tre kan vara silver, guld eller rött.

Var  noga med att inte ha mer än dessa tre färger någonstans på bordet. Allt skall gå i detta – servetter, porslin, ljusstakar, din ekologisk smyckning, duken, uppläggningsfaten mm så långt det är möjligt. Då skapar du en exklusiv adventsdukning.

Duka ekologiskt

Pryd t ex bordet med en lång rad med valnötter i mitten, eller med små runda äpplen, ev utskurna och med ett värmeljus i mitten. Har du riktig sittning med bordsplacering så sätt placeringskortet i en kotte eller i ett fikon som du snittat på längden.

Andra saker från naturen du kan dekorera med är t ex hela kanelstänger, kottar, klementiner mm.

”Smycka” maten

Smycka den mat du serverar. Det kostar inte mycket men det gör din bjudning exklusivare. Garnera t ex pepparkaksfatet med små grankvistar på sidorna, strimla apelsinskal och lägg på t ex en kaka, använd färska kryddor och garnera där det kan passa.

Mycket ljus

Placera ut ljus på många ställen i ditt hem. Sätt ett stort ljus i entrén som välkomnar folk när de kommer. T ex ett vitt blockljus i glas, eller på en ljusplatta. (Trevligt är att ha hela kanelstänger vid sidan av ljuset).

På bordet har du naturligtvis också ljus. Prova att ha massor av små blockljus i glas i mitten på bordet som ett pärlband – 10-15 st beroende på hur långt ditt bord är. Vita ser exklusivt ut, men har du mycket vitt i övrigt kan du ha silverfärgade eller guldfärgade. Mycket levande ljus skapar en exklusiv känsla.

Lämna en kommentar